Tengok kawan2 buat apam balik..mama pun teruja nak buat juga,.rasa apam balik ni.... macam yg dibeli dipasar malam dan inilah hasil nya apam balik mama...Mama buat satu adunan & dapat 5 keping saiz kuali 20 cm.
Resepi dr Ms Oreo @ My resepi.com
Thanks Ms Oreo.
Bahan2:-
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula (mama tambah 1/4 cawan lagi)
1 s/t soda bikarbonat
1 s/t baking powder
1 biji telur
1 1/2 cawan air
1/4 s/t garam (mama tak letak)
sedikit mentega (utk mengoles & sapu permukaan apam balik)
sedikit pewarna kuning
Bahan2 tabur
1. Jagung cream
2. Kacang tanah (kisar)
3.Gula halus (jika suka lebih manis)
Cara2:-
Pukul telur dan gula hingga kembang
Masukkan soda bikarbonat,baking powder,air & pewarna kuning.Mesin lagi
Masukkan tepung (mama ayak dgn soda & b.powder.)
ADUNAN SIAP
Oleskan permukaan kuali dgn planta (mama guna non- stick pan)
Tuangkan sesenduk adunan
Biarkan seketika (mama tutup kuali)
Tabur kacang tanah & jagung cream
Bila masak,lipat 2 dan sapu dgn planta.
Potong 2 dan hidangkan
Tuang sesenduk kedalam kuali.(api perlahan)
Adunan akan berbuih....& mengembang
Bila 1/2 masak tabur kacang tanah & jagung.
Tak perlu banyak sangat,bila nk melipat nanti jagung & kacang akan terkeluar.
Mama tutup kuali (supaya cepat masak)
Setelah dipotong...siap utk minum petang.
Jom minum petang...homemade apam balik...sedap
S E L A M A T M E N C U B A.
assalam mamanor,
ReplyDelete3 hari lepas amie cuba buat apam balik ni ikut buku resepi... tak jadilaaaa.... ni nak belajar dgn mamanor pulak...
Noor, awak ni sukalah goda kjee dengan makanan fav kjee. ni mesti nak cuba lah. tapi ada satu gerai jual sepelaung je dari rumah kjee. tapi kalau buat lagi sedap kan? nak buatlah sehari dua ni. tapi nak buat setengah adun jer. kami bertiga jer. selalunya kjee tukang habiskan. so bahaya nanti. baik buat sikit jer kan. tq.
ReplyDeleteMama sedap apam balik tu.Ros pun pernah buat dulu.Minum kopi sedap ya.Petang ni ros buat kek pisang dgn jelly mangga je.Panas sungguh kat sini hari ni.
ReplyDeleteWsalam Amie
ReplyDeleteikut je resepi tu ..confirm jadi..
Kakjee
Oh tergoda ya...fav kakjee rupanya...ala kakjee buat je satu adunan...dpt 5 keping je...pan 20 cm..
Ros
sedapkan..masuklah pic kek pisang & jelly mangga tu...nk tgok..
salam mama saffone......adududu..sedaaap nya ...mintak resepi ye...
ReplyDeletetgk gambar pn dh x leh tahaaaaan wa ckp luuuu.......hahahaha
benda yang wajib beli bila pergi pasar malam :)
ReplyDeleterajinnye buat apam balik..
ReplyDeleteKak Noor..
ReplyDeleteTomei arr akak nye apam.. kalah kat pasar malam punya..
mimieloma
ReplyDeleteHawa
Farah shamsudin
Naz
Thanks for komen ya...singgah lagi..
ni kalah org yg juaii tepi jln neh....
ReplyDeletesedapnye..pernh buat sebelum ni tp jadi cam lempeng la..huhu..nk kena try lg ni..
ReplyDeleteSha
ReplyDeletelepas ni mama buka gerai jual apam balik...tak payah jhit bju lg...hehehe..
Putris
macam lempeng.?..tak letak b powder & soda tak ?
buh ckit sgt kut..xpe2 akn dcube lagi..:)
ReplyDeleteapam balik pun buat sendiri?? rajinnya mama .. kakchik beli jer. hihi.
ReplyDeletetak pernah buat lg ni..biasa beli je...dah tahu caranya kena buatlah nanti...rasa pulak yg buat sendirikan?
ReplyDeletePutris
ReplyDeletebuh sikit ..sebab tu jadi lempeng tak..
Kakchik@ella
Mama teruja tgok kwn2 lain dh buat..
Yatie Awang
sama rasa macam pasar malam...cubalah.