Teringin nak cuba apam pisang ni..tgok macam sedap je.Mama pun pergi pasar beli pisang.sesisir pun cukup.
Jalan kat blog kwn2 terjumpa resepi ni..Thanks to Rinnchan.fotopages.com..Memang lembut & gebu apam ni.
Bahan2:-
2 cawan tapung gandum
8 biji pisang emas sederhana besar(mama guna pisang berangan)
3/4 cwn mentega cair(sejukkan) boleh ganti minyak jagung.
4 biji telur
1 s/t baking powdar
1 s/t soda bikarbonat
1 cwn gula pasir (Rinn guna 3/4 cawan)1 s/t garam
Cara:-
Masukkan tepung sedikit2
Masukkan pisang
Masih panas lg ni..
2 ketul apam gebus utk Mama + Papa.hehe
-Tepung diayak dengan baking powder (ketepikan)
-Pisang dilecek halus dan digaul dgn soda bikarbonat & garam.
-Pukul telur dan gula hingga kembang.
-Masukkan mentega cair.
-Masukkan tepung sedikit2 kedlm adunan telur tadi.
-Akhir sekali masukkan pisang.
-Masukkan dlm acuan/loyang
(Mama guna acuan apam)
Jika guna acuan kecil,kukus~~~15-20 minit
Jika guna loyang,kukus~~~~~~45 minit.
haa..ni yang ditunggu..sedapnya!!:D
ReplyDeletewahhh...terujanya tengok apam pisang mamanoor ni. gebus je!
ReplyDeletegebu je apam pisang tu...pakai pisang aper yer
ReplyDeleteaduhhhh..tunggulah..anak2 balik bercuti...nak buat nih...kena "culik" resepi dr sini ler...
ReplyDeleteApam pisang gebus....ada pisang kat dapo tu...boleh la buat nanti...
ReplyDeleteurm.. sedap mkn panas2 wak sarap kan mama.. rajin la mama..
ReplyDeletetq akak for share this resepi..yum2.. gebu apam tu...
ReplyDeletewahhh hari ni byk betul resipi guna pisang, tadi sy jumpa cekodok+milo, kek pisang, ni lak apam pisang....sedapnyeeee
ReplyDeletekegemaran saya..tq share resipe
ReplyDeleteKak,apam pisang my febret...shedap gitu.
ReplyDeletemama..
ReplyDeletemak yurn pun selalu buat apam pisang nih...dan yurn sgt ske...i love apam pisang.....
MCM SEDAP JER NNT SAYA NAK CUBA WAT LA...SALAM JENGAH AKAK
ReplyDeleteTo Fadwa : dtag umah mama,bleh mama
ReplyDeletebuatkan ..hehe
To Izan: memeng best,rugi tak cuba.
To Nazrah:mama pakai pisang berangan,
gebu & lembut..pegi cuba
jgn berangan je mcm pisang
tu ..hehe.
To Kpah : jgn "culik" kpah,nnti kena
tangkap,salin je..haha..
To Cik Cek: buat ya jgn tak buat.
PERINGATAN:-
Kalau kawan2 dah buat apam tu bgtau mama/kak noor tau..
To mrs gee: Kalau kukus malam,pagi2
ReplyDeleteboleh panaskan je (mama
penah buat camtu)
To Lia: memang gebu dan lembut.
To Mamasyaza: apam pisang yg yummy
To Lydia miza: ok..share la ilmu tu..
apa nak simpan2 kan.
To Nuridah: bukan nampak je,rasa pun
ermm...sodap.
To Yurn: Jgn suruh mak buat..yurn
buat sendiri tau..sonang yo
To Azie: salam kenal ya..bukan
macam je..memang sedap.
PERINGATAN:-
Kalau kwn2 dah buat apam tu bagitau mama/kak noor tau.
Assalam mama...
ReplyDeletesedaapnyer apam pisang mama, gebuzzz meletuppp ar...
saya nk cuba buat next week..nampk mcm sedap ni mama..tq resipi ya
ReplyDeletepernah buat...sedap..anak-anak panggil kek pisang :D
ReplyDeletesedapnye apam pisang..makan time pasan lagi best
ReplyDeleteas salam, akak telur dgn guna pukul berapa lama? saya buat macam tak berapa gebu ler?
ReplyDeleteTo Cik Sue: sodapp..
ReplyDeleteTo Riena: Ok kalau dh buat nanti bgtau mama ok..
To Chik Na: Oh ya..sedapkan.
To Nur Hawa: Sodapp..
BSB...Akak pukul telur + gula tu dlm 6-8 minit..sampai putih la..pas tu baking powder 1 s/t tau (guna sudu sukatan)
ReplyDeleteNanti amik award utk follower storyofmama ok..tq.