Saturday, April 9, 2011

APAM PISANG KUKUS

Teringin nak cuba apam pisang ni..tgok macam sedap je.Mama pun pergi pasar beli pisang.sesisir pun cukup.
Jalan kat blog kwn2 terjumpa resepi ni..Thanks to Rinnchan.fotopages.com..Memang lembut & gebu apam ni.
Bahan2:-

2 cawan tapung gandum
8 biji pisang emas sederhana besar(mama guna pisang berangan)
3/4 cwn mentega cair(sejukkan) boleh ganti minyak jagung.
4 biji telur
1 s/t baking powdar
1 s/t soda bikarbonat
1 cwn gula pasir (Rinn guna 3/4 cawan)1 s/t garam

Cara:-
 Lenyek pisang hingga hancur

 Pukul telur + gula hingga kembang.


 Masukkan tepung sedikit2

Masukkan pisang

 Masih panas lg ni..

2 ketul apam gebus utk Mama + Papa.hehe

-Tepung diayak dengan baking powder (ketepikan)
-Pisang dilecek halus dan digaul dgn soda bikarbonat & garam.
-Pukul telur dan gula hingga kembang.
-Masukkan mentega cair.
-Masukkan tepung sedikit2 kedlm adunan telur tadi.
-Akhir sekali masukkan pisang.
-Masukkan dlm acuan/loyang 
 (Mama guna acuan apam)
 Jika guna acuan kecil,kukus~~~15-20 minit
 Jika guna loyang,kukus~~~~~~45 minit.
(SAPU MINYAK PADA ACUAN,MAMA GUNA BUTTER)


 Siap dihidang..

21 comments:

  1. haa..ni yang ditunggu..sedapnya!!:D

    ReplyDelete
  2. wahhh...terujanya tengok apam pisang mamanoor ni. gebus je!

    ReplyDelete
  3. gebu je apam pisang tu...pakai pisang aper yer

    ReplyDelete
  4. aduhhhh..tunggulah..anak2 balik bercuti...nak buat nih...kena "culik" resepi dr sini ler...

    ReplyDelete
  5. Apam pisang gebus....ada pisang kat dapo tu...boleh la buat nanti...

    ReplyDelete
  6. urm.. sedap mkn panas2 wak sarap kan mama.. rajin la mama..

    ReplyDelete
  7. tq akak for share this resepi..yum2.. gebu apam tu...

    ReplyDelete
  8. wahhh hari ni byk betul resipi guna pisang, tadi sy jumpa cekodok+milo, kek pisang, ni lak apam pisang....sedapnyeeee

    ReplyDelete
  9. Kak,apam pisang my febret...shedap gitu.

    ReplyDelete
  10. mama..
    mak yurn pun selalu buat apam pisang nih...dan yurn sgt ske...i love apam pisang.....

    ReplyDelete
  11. MCM SEDAP JER NNT SAYA NAK CUBA WAT LA...SALAM JENGAH AKAK

    ReplyDelete
  12. To Fadwa : dtag umah mama,bleh mama
    buatkan ..hehe
    To Izan: memeng best,rugi tak cuba.
    To Nazrah:mama pakai pisang berangan,
    gebu & lembut..pegi cuba
    jgn berangan je mcm pisang
    tu ..hehe.
    To Kpah : jgn "culik" kpah,nnti kena
    tangkap,salin je..haha..
    To Cik Cek: buat ya jgn tak buat.

    PERINGATAN:-
    Kalau kawan2 dah buat apam tu bgtau mama/kak noor tau..

    ReplyDelete
  13. To mrs gee: Kalau kukus malam,pagi2
    boleh panaskan je (mama
    penah buat camtu)
    To Lia: memang gebu dan lembut.
    To Mamasyaza: apam pisang yg yummy
    To Lydia miza: ok..share la ilmu tu..
    apa nak simpan2 kan.
    To Nuridah: bukan nampak je,rasa pun
    ermm...sodap.
    To Yurn: Jgn suruh mak buat..yurn
    buat sendiri tau..sonang yo
    To Azie: salam kenal ya..bukan
    macam je..memang sedap.

    PERINGATAN:-
    Kalau kwn2 dah buat apam tu bagitau mama/kak noor tau.

    ReplyDelete
  14. Assalam mama...
    sedaapnyer apam pisang mama, gebuzzz meletuppp ar...

    ReplyDelete
  15. saya nk cuba buat next week..nampk mcm sedap ni mama..tq resipi ya

    ReplyDelete
  16. pernah buat...sedap..anak-anak panggil kek pisang :D

    ReplyDelete
  17. sedapnye apam pisang..makan time pasan lagi best

    ReplyDelete
  18. as salam, akak telur dgn guna pukul berapa lama? saya buat macam tak berapa gebu ler?

    ReplyDelete
  19. To Cik Sue: sodapp..

    To Riena: Ok kalau dh buat nanti bgtau mama ok..

    To Chik Na: Oh ya..sedapkan.

    To Nur Hawa: Sodapp..

    ReplyDelete
  20. BSB...Akak pukul telur + gula tu dlm 6-8 minit..sampai putih la..pas tu baking powder 1 s/t tau (guna sudu sukatan)
    Nanti amik award utk follower storyofmama ok..tq.

    ReplyDelete