resepi nih credit to haz_amon@myresepi.com
thanks sesangat !~
7 biji keledek
500 gm tepung gandum
1 cawan gula
1 s/t garam
air
minyak untuk menggoreng
cara membuatnya:-
1.rebus ubi hingga empuk.kemudian lenyek.bubuh sedikit garam dan bubuh tepung dan adun hingga boleh membentuk dan tidak melekat pada tangan
2.bentukkan bulat.tekan dan buat leper sedikit dan buat lubang ditengah.ulang sampai habis
3.kemudian goreng hingga masak kekuningan
4.masak gula hingga agak likat.masukkan kuih yang telah digoreng tadi.balik-balikkan.biarkan sejuk
SELAMAT MENCUBA
Salam Kenal Kak Noor,
ReplyDeleteHari ni saja, tiga blog yang saya ziarah buat kuih keria ni kak..
kebetulan pulak.
thanks ziarah...cubalah ..pasti menjadi..
ReplyDeletesalam kak noor..sedapnyer .nak sikit leh?
ReplyDeletesalam berbalas ziarah..kak noor dok di mane??
ReplyDeletemok wonik...kak noor duduk di jelebu..n.sembilan...
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteKueh golang dolu2 ni. Keledek banyak tepong sikit je kan?
Baru minggu lalu buat, kueh keria ni. Singgah blog saya - under dessert.
http://www.mcburnkgkitchen.blogspot.com
assalamualaikum...kak..cne cara yg btul nak salut gula kat keria tu..ari tu sya ade try wat keria..tp gula jd bertali n liat...nak mkn pon susah...
ReplyDeleteAssalamualaikum k'noor..
ReplyDeleteselamat berkenalan ye =)
rajinnya buat keria. sy tertekan sebab selalu bila buat dia melekat2 kt tangan.. nnti kalau rajin cuba resepi k'nor pulak.
albakr : haah...keledek banyak...topong sikit...salam kenal.
ReplyDeletetun..melekat kt tangan sbb kurang tepung...tp jgn banyak sgt...t keras...agak2 la..
ReplyDeleteintan : bila gula tu dh putih2 kt tepi kuali..boleh la msuk kuih tu balik2kn...biar sejuk..
ReplyDeletesalam ziarah dan ukhwah,
ReplyDeletepetang2 pekena kueh ni mesti best kan...
Assalammualaikum Puan Noor..
ReplyDeleteComei sungguh blog Puan Noor...saya follow juga ya...
thanks mak peah...mama follow juga...
ReplyDelete