Monday, January 31, 2011

RESEPI DODOL

3 peket tepung pulut
2 kg gula putih
1/2 kg gula merah(masak+5 cwn air & tapis)
4 kg santan/15 biji kelapa

      Bancuh tepung,gula pasir,air gula merah erta santan.

      Gaul sebati.Kacau atas api selama 5-6 jam.



selamat mencuba ;p

3 comments:

  1. salam, saya memang angkat tabek sesiapa yg rajin memperuntukan masa dan membuat dodol dan lain2 kuih tradisional...saya nak makan beli je, sedap tak sedap terima je nasib..

    ReplyDelete
  2. Erm..klu nak beli dodol..should try dodol mama..keluaran hamidah food industry..mmg confirm sdap coz die still gna kan cara tradisional tok msk ddl die..gna kayu api..n die plak gna gula mlk ori..bila mkn trasa lemak n wangi gla mlk..erm sdap nye...terliur da ni..hrga plak sgt brpatutan..teringat masa wat project entrepreneurship kat kilang dodol mama ni...huhu..

    ReplyDelete